Сьогодні Святвечір
Завжди з трепотом ставився до даного дня. Мабуть Різдво і всі приготування до нього – це одни з найсвятковіших періодів в році. Щороку у цей день проводиш у пості, а за святковою вечерею вже ласуєш смачними стравами. Кажуть, що їх має бути 12. Не знаю чи в нас на столі їх є 12, але ті що є дуже смачні. Особливо вдома готують пісний борщ, до якого додають т.зв. “вушка”, щось схоже на пельмені, але начинені грибами. Дуже і дуже смачно. Звісно є і кутя – неодмінний атрибут Святвечора. У нас кутя з маком та горішками. Меду, родзинок та халву не додаємо. Кажуть, що має бути і дідух. Нажаль ніхто в сім’ї не вміє його плести, тим більше немає сировини – колосків пшениці та вівса. Та й рідко хто зараз має велике господарство. Надіюсь на наступний рік спеціально зберу матеріал, і спробую зробити дідуха. Перед вечерею обов’язковою є молитва. За святковим столом першим пробує кутю найстарший член родини, у мене це бабуся. Кажуть, що сідати потрібно із сходом на небі першої зорі. У нас це не дуже виходить, переважно сідаємо коли мама, бабуся і сестра все приготують і поставлять на стіл 🙂 Зранку до церкви – так ще більше відчуваєш дух Різдва, адже в церкві окрім служби ще й колядують, багато колядують. Цього року відправа в 6.00. Рано, але зате в годині 9.00 вже ласуєш не пісними стравами, шинками і ковбасами. А потім наступних кілька днів те й робиш що їсиш і нічого не робиш =)
Постовий: Купити товари для саду і городу на dachnik.ua. Все від насіння і грунтосумішей до книг та міні-техніки.